121 wyników
Książka
W koszyku
Na stronie przytytułowej tytuł wydania oryginalnego.
Miliony ludzi Państwa Środka ufa kilkutysiącletniej chińskiej metodzie leczenia. W książce tej dr Kuan Hin prezentuje swój osobisty i aktualny wariant. Po długiej i intensywnej współpracy z dziennikarką Brigidą Zaugg powstała ta praca, zawierająca cały skarb chińskiej sztuki leczenia. Napisana jest w formie umożliwiającej przyswojenie wiadomości przez zachodniego czytelnika.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Muszyna - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Podręcznik daje pełny obraz aktualnej chirurgii polskiej. Jest bogato ilustrowany - zawiera wiele schematów, tabel i rycin, w tym barwnych. Zarówno treść, jak i ryciny przedstawiono w nowoczesny, przejrzysty sposób. Treść podzielono na dwa tomy. Tom 1 obejmuje podstawy chirurgii. zakażenia i chirurgię urazową, a tom 2 - chirurgię gruczołów wydzielania wewnętrznego, klatki piersiowej, serca i naczyń obwodowych, przełyku i jamy brzusznej oraz niektóre wybrane zagadnienia, takie jak: chirurgia piersi, chirurgia ręki, chirurgiczne leczenie otyłości, podstawy chirurgii plastycznej i rekonstrukcyjnej, chirurgia dziecięca i wieku podeszłego. W książce uwzględniono wiele tematów, które dotychczas nie były omawiane w podręcznikach chirurgi, a mianowicie: przepisy prawne dotyczące tej dziedziny medycyny oraz zastosowanie nowoczesnych technik małoinwazyjnych. Na uwagę zasługuje szczegółowe omówienie chirurgii urazowej, z uwzględnieniem postępowania w przypadku katastrof i wypadków.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
E-book
W koszyku
Drugie wydanie, wysoko cenionego podręcznika w którym niezbędną wiedzę na temat chirurgii przekazano w niezwykle zwięzły, niemal telegraficzny sposób. Stworzony przez znanego i cenionego autora podręcznik, który przypomina notatki pisane w czasie wykładu, został gruntownie przejrzany, a większość rozdziałów zaktualizowana. Bogaty materiał ilustracyjny (ponad 300 rycin), który w prosty i przejrzysty sposób pomaga opanować materiał, został wzbogacony o nowe ryciny.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
E-book
W koszyku
„Choroba Parkinsona. Od mechanizmów do leczenia” pod red. nauk. prof. Andrzeja Friedmana to nowoczesna książka dla lekarzy, lekarzy neurologów, studentów i wszystkich zainteresowanych tematyką chorób mózgu. Istotą choroby Parkinsona jest postępujący zanik komórek nerwowych połączony z odkładaniem się w komórkach nieprawidłowego białka – alfa-synukleiny. To druga, po chorobie Alzheimera, najczęstsza choroba neurodegeneracyjna. Zachorowalność roczna to 14 na 100 000 populacji ogólnej i 160 na 100 000 dla osób starszych niż 65 lat. Do niemodyfikowalnych czynników ryzyka zalicza się: wiek, płeć męska i obciążenie genetyczne. Natomiast czynniki modyfikowalne to narażenie na środki toksyczne (mangan, ołów, miedź, pestycydy). Ciekawostką jest to, że wyraźnie większą zapadalność na chorobę Parkinsona zaobserwowano u osób niepalących papierosów. Być może mechanizmem odpowiedzialnym za to jest ochronna rola nikotyny. Podobną rolę może mieć też kofeina, o czym może świadczyć fakt, iż większość chorych na chorobę Parkinsona nie lubi i nie pije kawy…
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
E-book
W koszyku
Nowoczesny podręcznik uwzględniający aktualne problemy dotyczące chorób zakaźnych i pasożytniczych. Choroby zakaźne i pasożytnicze są dyscypliną medyczną dynamicznie zmieniającą się. Obecnie pojawiają się choroby zakaźne, których przyczyną jest zupełnie nowy patogen lub powracają znane już wcześniej jednostki chorobowe, ale w wyniku modyfikacji genetycznych zmienia się ich obraz. Nowe metody diagnostyczne i nowe możliwości terapeutyczne dają ogromne szanse pacjentom. W części ogólnej publikacji w sposób syntetyczny omówiono: epidemiologię chorób zakaźnych, metody diagnostyczne i ich znaczenie w rozponawaniu oraz nowoczesne metody leczenia. W części szczegółowej poszczególne jednostki chorobowe przedstawiono według jednego schematu z uwzględnieniem etiologii, objawów klinicznych, rozpoznawania, leczenia i profilaktyki. Na pewno podręcznik spełni oczekiwania czytelnika podczas samodzielnej nauki - układ tekstu ułatwia bowiem dokonanie szybkiego i krytycznego przeglądu wiadomości, a także materiału opanowanego w trakcie zajęć. Redaktorzy naukowi i Autorzy są wybitnymi specjalistami, dydaktykami z wiodących ośrodków naukowych i klinicznych w kraju. Książka adresowana jest do studentów medycyny i innych kierunków medycznych oraz lekarzy wszystkich specjalności, w tym lekarzy rodzinnych, internistów, pediatrach, specjalistów medycyny pracy czy lekarzy rodzinnych.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
E-book
W koszyku
Człowiek istnieje w ciele, poprzez ciało poznaje świat i kształtuje otoczenie, nawiązuje relacje z innymi, wyraża swoje uczucia i emocje oraz doświadcza siebie. W ciele pracuje i odpoczywa. (…) W ciele dojrzewa, poprzez nie przekazuje życie, z czasem starzeje się i umiera, a martwe ciało podlega procesom rozkładu, stając się ponownie częścią przyrody (…) Ludzkie ciało należy do świata biologii, ale się w nim nie wyczerpuje. Żywe ciało jest niewątpliwie czymś więcej niż to wyraża jego opis anatomiczny. (…) Wyjątkowy status ludzkiego ciała rodzi poważne pytania moralne, obyczajowe i prawne. Do jakiego stopnia i w jakim zakresie ciało jest nośnikiem ludzkiej godności? Czy godność osoby przysługuje w takim samym stopniu wyodrębnionym z ciała komórkom, tkankom i narządom? Czy status moralny i prawny ludzkiego ciała jest podobny za życia, jak i po śmierci? Gdzie leży granica komercjalizacji ciała i jego części? (…) Celem niniejszej monografii jest podjęcie refleksji nad ludzkim ciałem w ujęciu transdyscyplinarnym i tym samym stworzenie płaszczyzny dialogu dla badaczy z różnych dziedzin nauki (…) Przedstawiciele medycyny, farmacji, biologii, filozofii, teologii, historii, prawa, socjologii i kulturoznawstwa, dzieląc się swoimi refleksjami, wiedzą i doświadczeniem, ukazali szeroki wachlarz zagadnień związanych z ludzkim ciałem, od jego stadium embrionalnego po szczątki pośmiertne, ukazanych z wielu perspektyw - od klasycznego arystotelizmu i platonizmu do współczesnego transhumanizmu (…)
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Muszyna - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cukrzyca u dzieci / Elżbieta Piontek, Daniel Witkowski. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2009. - 98, [1] s. : il. ; 21 cm.
(Centrum Zdrowia Dziecka Poleca)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Muszyna - wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności pozycji do wypożyczenia: sygn. 61
E-book
W koszyku
Prezentowana książka to doskonałe połączenie fotografii klinicznych o bardzo dobrej jakości technicznej ze zwięzłym opisem poszczególnych jednostek chorobowych opisanych według przejrzystego schematu. W publikacji przedstawiono: dermatozy, różne rodzaje wyprysków i zapalenia skóry, pokrzywki, choroby z wykwitami grudkowo-złuszczającymi, choroby pęcherzowe, zaburzenia rogowacenia, trądzik i choroby pochodne, dermatozy genitalne i okolicy odbytu, choroby włosów, zaburzenia pigmentacji, fotodermatozy, choroby naczyń krwionośnych i zapalne, skórne manifestacje chorób układowych, nowotwory łagodne i złośliwe oraz stany przedrakowe, skórne choroby limfoproliferacyjne, infekcje bakteryjne i wirusowe, dermatozy wywołane zakażeniem HIV, wszawicę oraz choroby tropikalne. Książka będzie szczególnie wartościowa dla lekarzy dermatologów, lekarzy rodzinnych oraz studentów medycyny.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Muszyna - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Nieinwazyjne badania kardiologiczne takie jak: echokardiografia, Holter EKG, ambulatoryjne monitorowanie ciśnienia tętniczego krwi, rezonans magnetyczny, badanie scyntygrafii perfuzyjnej serca, ocena sztywności naczyń, testy wysiłkowe i wiele innych, to najbezpieczniejsze, a jednocześnie bardzo szybkie metody służące do oceny funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Powodzenie takiej diagnostyki to nie tylko dostęp do odpowiedniej jakości sprzętu, lecz także – przede wszystkim – duże doświadczenie lekarza przeprowadzającego i interpretującego badanie. Oddajemy w Państwa ręce tę nowatorską i niezwykle praktyczną, bogato ilustrowaną publikację, opisującą wszystkie nieinwazyjne metody diagnostyczne stosowane na co dzień w kardiologii. Z pewnością będzie pomocna dla wszystkich młodych lekarzy kardiologów w ich codziennej praktyce w przeprowadzaniu i ocenie stosowanych technik diagnostycznych dających możliwość rozpoznania chorób serca i naczyń u ich pacjentów. Diagnostyka kardiologiczna w praktyce” to książka napisana przez młodych kardiologów. Wszystkich ich znam i cenię nie tylko jako zdolnych naukowców, ale przede wszystkim lekarzy, którzy lubią pracę z pacjentami. Szczególne wyrazy uznania należą się Pani dr hab. Renacie Główczyńskiej, pod której redakcją powstała książka. W swojej wieloletniej pracy zawodowej spotkałem niewielu lekarzy z takim talentem, pasją i zaangażowaniem w pracę kliniczną. Na przestrzeni ostatnich lat diagnostyka kardiologiczna uległa istotnym zmianom. Obok klasycznych technik pojawiły się nowe: badania obrazowe (echokardiografia trójwymiarowa, rezonans magnetyczny, tomografia komputerowa), telemonitoring i aplikacje mobilne. Jednocześnie cenię sobie, że autorzy nie zapomnieli o klasycznych metodach diagnostycznych takich jak elektrokardiografia. Metody diagnostyczne są ważne, jednak najważniejszy jest lekarz, rozważnie korzystający z nich w codziennej praktyce. Przynajmniej do czasu zanim zastąpi nas sztuczna inteligencja. Polecam Państwu książkę „Diagnostyka kardiologiczna w praktyce” – najbardziej aktualną diagnostykę kardiologiczną na polskim rynku medycznym. Prof. dr hab. n. med. Grzegorz Opolski,
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
E-book
W koszyku
Diagnostyka laboratoryjna, dzięki dynamicznemu rozwojowi w ciągu ostatnich lat, stanowi istotny element postępowania diagnostycznego. Dzięki efektywnej współpracy klinicystów i diagnostów laboratoryjnych, łączy zarówno elementy podstawowe, jak i kliniczne nauk medycznych. Autorzy podręcznika, doświadczeni klinicyści i eksperci medycyny laboratoryjnej, w sposób syntetyczny przedstawili zasady diagnostyki najczęściej występujących chorób, ze szczególnym uwzględnieniem badań laboratoryjnych. Osobny rozdział poświęcono interpretacji wyników badań laboratoryjnych. Ponadto wydanie zostało uaktualnione i poszerzone o rozdziały dotyczące diagnostyki laboratoryjnej niepłodności oraz badań laboratoryjnych w monitorowaniu przebiegu ciąży. Wszystkie zaprezentowane zagadnienia powinny ułatwić przyszłym diagnostom orientację w zagadnieniach teoretycznych i codziennej praktyce lekarskiej. Publikacja będzie przydatna studentom analityki medycznej, diagnostom laboratoryjnym oraz lekarzom na różnych etapach kształcenia.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Muszyna - wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności pozycji do wypożyczenia: sygn. 61
E-book
W koszyku
Obecnie, osoby w wieku podeszłym stanowią ponad 10% ogólnej populacji świata, a według prognoz ten odsetek cały czas wzrasta. Postęp cywilizacyjny powoduje, że żyjemy dłużej i nic w tym dziwnego, że chcemy jak najdłużej w pełni funkcjonować w społeczeństwie czerpiąc z życia satysfakcje i radość i zachować zdrowie. Odpowiednia dieta i aktywny tryb życia stanowią do tego najwłaściwszą drogę. Publikacja w całości została poświęcona tematyce starzenia się i zdrowej diecie seniora. Pozwala zrozumieć starość jako naturalny i fizjologiczny etap życia człowieka. Opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów, a także porusza problem postrzegania starości zarówno przez nich samych jak i przez osoby młode. Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących starości i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań. Istotnym elementem książki jest znaczenie żywienia w chorobach neurodegeneracyjnych objawiających się zaburzeniami funkcji poznawczych. Poza zaleceniami dietetycznymi Autorka wskazuje na duże znaczenie opiekuna niesamodzielnej osoby starszej, by utrzymać dobry stan odżywienia, dobre samopoczucie i zachowanie wysokiej jakości życia niepełnosprawnej osoby starszej. Przedstawiono m. in. praktyczne wskazówki dotyczące karmienia czy komunikacji z osobami dotkniętymi demencją. Książkę kierujemy do wszystkich seniorów, członków ich rodzin i opiekunów, a także pielęgniarek, lekarzy, dietetyków, pracowników placówek opieki krótko- i długoterminowej i wszystkich innych, którzy pragną dowiedzieć się w jaki sposób, za pomocą racjonalnego odżywiania i zdrowego stylu życia opóźnić procesy starzenia, zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób wieku podeszłego osób, a także jak zachować siły i witalność, by jak najdłużej cieszyć się niezależnym życiem i sprawnością fizyczną.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
E-book
W koszyku
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego. Skierowana jest do studentów dietetyki, dietetyków, lekarzy praktyków oraz wszystkich zainteresowanych racjonalizacją żywienia i leczeniem żywieniowym.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
E-book
W koszyku
Dietetyka. Kompendium to podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo¬gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce przedstawiono poglądy naukowe na temat różnych diet niekonwencjonalnych, w tym weganizmu i wegetarianizmu, omówiono wady i zalety tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie. Książkę kierujemy do studentów Uniwersytetów Medycznych, zarówno wy¬działów lekarskich, jak i kierunku dietetyka, dietetyków, a także lekarzy wielu specjal¬ności.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
E-book
W koszyku
Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała. W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania). Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania. Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania. ZAKRES TEMATYCZNY PRZEDSTAWIONY W PUBLIKACJI ŻYWIENIE Trawienie i przemiana materii Reakcja organizmu na wysiłek fizyczny Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej Biochemia wysiłku fizycznego Bilans energetyczny Planowanie aktywności fizycznej Budowa i skład ciała Żywienie, wysiłek fizyczny i geny Makroskładniki pokarmowe (Białka, Tłuszcze, Węglowodany) Wartość odżywcza produktów spożywczych Witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych Woda i elektrolity w czasie wysiłku fizycznego Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu Żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy Wolne rodniki w wysiłku fizycznym Zaburzenia przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców Mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny Alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe Zaburzenia odżywiania Alkohol a sport DIETETYKA Zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie Przygotowanie do wysiłku Regeneracja powysiłkowa Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała – redukcja masy ciała, zwiększanie masy mięśniowej Żywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport Kobieta sportowiec Sportowiec z cukrzycą Sportowiec wegetarianin Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych Dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców Dieta w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza u sportowców Psychologia i odżywianie Psychologia i odżywianie – ograniczenia w procesie redukcji masy ciała SUPLEMENTY DIETY Suplementy diety w sporcie Suplementacja i żywienie, a doping PRAKTYCZNE ASPETY DIETYKI Metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego Kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego Metody oceny sposobu żywienia Metody oceny stanu odżywienia Monitoring medyczny sportowców Poradnictwo dietetyczne – rola dietetyka sportowego Dieta osób aktywnych Wybrane aspekty żywienia w różnych dyscyplinach sportowych Plany suplementacyjne ukierunkowane na przyrost masy mięśniowej Ciekawostki żywieniowe
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
E-book
W koszyku
To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. Zawiera on: • omówienie podstaw żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych • aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami • omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej. '
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
E-book
W koszyku
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych, pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy pacjentów chorujących onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych w różnych sytuacjach klinicznych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania dietetyki, został całkowicie zaktualizowany i wzbogacony w nowe treści dotyczące nowoczesnych zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
E-book
W koszyku
Drogowskazy w geriatrii to książka przygotowana przez lekarzy geriatrów dysponujących obszerną wiedzą i wieloletnim doświadczeniem. Autorzy przedstawiają możliwości geriatrii w diagnostyce i leczeniu osób starszych, u których choroby związane z procesami starzenia stają się widocznym wyzwaniem dla medycyny. W publikacji przybliżono m.in.: mechanizmy starzenia się organizmu (szlaki sygnalne starzenia i długowieczności oraz modulujące tempo starzenia), wybrane narzędzia całościowej oceny geriatrycznej (COG), metody oceny statusu poznawczego i zaburzeń zachowania pacjenta geriatrycznego oraz regulacje prawne wobec osób z otępieniem. Autorzy dzielą się praktyczną wiedzą w zakresie problemów chirurgii i ortopedii geriatrycznej (ocena geriatryczna pacjenta, aktywna opieka okołooperacyjna, przygotowanie do planowanego zabiegu pacjenta z wielochorobowością, rozpoznawanie i leczenie bólu oraz majaczenia u pacjenta geriatrycznego w okresie przedoperacyjnym i pooperacyjnym). W książce wiele uwagi poświęcono także leczeniu pacjentów w stanie kruchości (diagnostyka, interwencje profilaktyczne i lecznicze oraz błędy w leczeniu chorych w stanie kruchości), a także pacjentów geriatrycznych z cukrzycą, depresją i otępieniem oraz ze spowolnieniem ruchowym. W opisach konkretnych przypadków przedstawiono zastosowane terapie geriatryczne. Publikacja powstała z myślą o specjalistach m.in. medycyny rodzinnej, chorób wewnętrznych oraz diabetologach, a także specjalistach dziedzin zabiegowych, tak aby wesprzeć ich w niesieniu pomocy pacjentom geriatrycznym.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej